Práca z domu počas koronakrízy investorov odrádza investovať do kancelárií

18/11/2020

Ešte na začiatku tohto roku realitní experti očakávali, že sektor komerčných nehnuteľností bude ďalej rásť, no s príchodom pandémie sa všetky očakávania zmenili. Vyplýva to z ôsmeho vydania štúdie o trhu s nehnuteľnosťami, ktorý pripravila medzinárodná právnická kancelária CMS.

„Dnes je pre investorov v sektore komerčných nehnuteľností zaujímavá iba každá tretia investícia. Pritom rok pred tým to bola viac ako polovica investícií a v roku 2016 bolo atraktívnych až 60 percent projektov na trhu,“ uviedol partner a vedúci real estate tímu CMS Slovensko Michal Huťan. Podľa neho z dôvodu nových trendov a práce z domu bude aj na Slovensku určite dochádzať zo strany nájomcov k redukovaniu priestorov, prípadne k sťahovaniu alebo rozmiestneniu kancelárií do rozličných miest. Rovnako sa predpokladá, že pre pandémiu sa ešte viac zvýši miera neobsadenosti kancelárskych budov, ktorá sa napríklad v Bratislave dlhodobo zvyšuje. „Bude teda dochádzať aj k zvýšenému tlaku na výšky nájmov a pravdepodobne k potenciálne nižšej atraktívnosti tohto typu nehnuteľností pre investorov,“ upozornil M. Huťan.

Koronakríza rozdelila investorov

Svetový trh komerčných nehnuteľností je aktuálne rozdelený na dve časti. Jedna časť investorov verí, že kancelárie budú aj v ére koronavírusu prosperovať, pričom sa bude klásť dôraz na vyššiu úroveň služieb. Do ponuky pribudnú zelené budovy a trh bude čoraz viac zameraný na služby pre nájomcov a užívateľov. Druhá skupina investorov je presvedčená, že trh bude výrazne zasiahnutý a ovplyvnený prácou z domu, pričom administratívne centrá po celom svete zostanú prázdne. Veľa spoločností s pobočkami v mnohých krajinách stále preferuje prácu svojich zamestnancov z domu.

Trh s kanceláriami žije, ale zmieta ním neistota

„Je spravodlivé povedať, že trh s kanceláriami nie je mŕtvy, ale firmy a developeri sa musia naďalej prispôsobovať meniacim sa okolnostiam a novým spôsobom práce. Dá sa očakávať, že nájomné neklesne tak prudko ako počas poslednej globálnej finančnej krízy,“ vysvetlil M. Huťan. Na začiatku roku mohla z domu celosvetovo pracovať zhruba desatina zamestnancov. Po vypuknutí pandémie sa situácia zásadne zmenila. Ako hovoria výsledky prieskumu, dnes ostane počas jesenných mesiacov pracovať z domu približne polovica zamestnancov. Podľa Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum vyše polovice nemeckých spoločností chce, aby ich zamestnanci po pandémii pokračovali v práci z domu.