6 predpovedí pre slovenský realitný trh na rok 2020

03/02/2020

Rok 2020 už beží naplno, no aktuálne prognózy na nadchádzajúce mesiace sa zverejňujú ďalej. Inak to nie je ani na domácom realitnom trhu, ktorý zrejme čaká ďalší zaujímavý rok, aspoň tak to vyplýva z viacerých predpovedí.

1. Rast cien bytov a domov bude pokračovať

Ceny rezidenčných nehnuteľností rastú s výnimkou niekoľkých kvartálov pár rokov za sebou. Takýto trend má pokračovať aj v nadchádzajúcich mesiacoch. Tempo zdražovania sa síce má mierne spomaliť, no naďalej by malo dosahovať úrovne blízke priemeru EÚ.

2. Nedostatok novostavieb zdraží staršie byty

Pod nárast cien v roku 2020 sa majú podpísať aj byty zo sekundárneho trhu, ktoré už tradične zdražujú v lokalitách so slabšou ponukou novostavieb. Týchto lokalít je viacero, takže tempo rastu cien starších bytov zrejme dosiahne plusové hodnoty v celoslovenskom meradle.

Zdroj: www.pixabay.com

3. Hrozbe realitnej bubliny sa opäť vyhneme

Rast cien rezidenčných nehnuteľností je trendom vo väčšine krajín EÚ. V niektorých z nich sa kvôli tomu začala nafukovať realitná bublina. Náš realitný trh sa zatiaľ takejto hrozbe vyhýba a aj napriek ďalšiemu avizovanému zdražovaniu bytov a domov to tak má v roku 2020 ostať.

4. Objem hypoúverov začne postupne klesať

Jeden z najväčších otáznikov na realitnom trhu v roku 2020 visí nad celkovým dopytom po nehnuteľnostiach. Kombinácia ďalšieho rastu cien s nižšou dostupnosťou hypoték, ktorých poskytovanie je od 1. januára opäť prísnejšie, totiž môže predaj bytov a domov spomaliť.

Zdroj: www.pixabay.com

5. Prenájmy v Bratislave znova trochu porastú

Drahšie byty a nižšia dostupnosť hypoúverov bude mať citeľný vplyv aj na trh s prenájmami, najmä v Bratislave. Dopyt po nich tak s najväčšou pravdepodobnosťou výrazne vzrastie. To zrejme povedie k ďalšiemu zdražovaniu prenájmov, priemerne aj o pár desiatok eur.

6. Ponuka bývania v satelitoch neuspokojí dopyt

Drahšie bývanie v hlavnom meste bude naďalej vyháňať kupujúcich do okolitých satelitných mestečiek. Stupava, Pezinok, Šamorín či okolité dedinky sa tak môžu pripraviť na ďalší nával obyvateľov. To buď oslabí ponuku nehnuteľností v týchto lokalitách, alebo prinúti investorov k výstavbe nových projektov.

Zdroj: www.pixabay.com

Pravdepodobnosť naplnenia uvedených predpovedí je síce vysoká, no stále otázna. To, či sa tieto prognózy stanú skutočnosťou, ukáže až vývoj na realitnom trhu počas nadchádzajúcich mesiacov. Už teraz je však jasné, že rok 2020 bude opäť zaujímavý a prinesie hneď niekoľko zásadných udalostí.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: www.bratislava.sk, www.pixabay.com

Autor: Róbert

https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/803-6-predpovedi-pre-slovensky-realitny-trh-na-rok-2020/