Štát chce poskytovať 8000 € na úsporné domy

09/04/2019

Domy s veľkou spotrebou energie to budú mať už čoskoro spočítané. Všetky novostavby hotové po roku 2020 totiž budú musieť disponovať takmer nulovou spotrebou. Pomôcť splniť takýto záväzok chcú kompetentní aj s pomocou novej dotácie.

Financovanie výstavby domov, ktoré budú zariadené tak, aby dokázali využívať čo najmenšie množstvá energie, nebude lacnou záležitosťou. Po roku 2020 ale slovenskí stavebníci nebudú mať inú možnosť. Každá skolaudovaná novostavba bude musieť byť navrhnutá v štýle domu s takmer nulovou spotrebou. Prípadný nedostatok finančných zdrojov by však mohla riešiť aj chystaná dotácia.

Zdroj: reliable-remodeler.com

Zdroj: archdaily.co

Dotácia dostala zelenú, čaká na schválenie

Vzhľadom na záväzok prejsť na realizáciu domov s takmer nulovou spotrebou energie sa štát rozhodol takúto výstavbu podporiť. V hre je nový príspevok vo výške 8000 €, ktorý by mohol byť v rámci noviniek vyplývajúcich z navrhnutej novely zákona o energetickej hospodárnosti budov poskytovaný ešte tento rok. Tú už stihol prerokovať aj Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti. Návrh tak čaká na ďalšie prerokovanie a následné schválenie.

Zdroj: cupastone.com

Podmienky na získanie 8-tisícovej dotácie:

– dotovaný objekt musí byť skolaudovaný po 31. decembri 2014

– jediným účelom využitia daného objektu musí byť iba bývanie

– maximálna výmera rodinného domu nesmie prekročiť 200 m²

– k získaniu dotácie je nutné, aby bol objekt na území Slovenska

– stavba musí využívať zariadenia na obnoviteľné zdroje energie

Ďalších 800 € na projektovú dokumentáciu

V prípade splnenia podmienok nie je v hre len uvedených 8000 €. Súčasťou príspevku môže byť aj podpora 800 € určená na preplatenie nákladov za prípravu projektovej dokumentácie. Podľa návrhu sa to týka projektovej dokumentácie zateplenia aj projektového energetického hodnotenia domu. Predkladatelia pripomínajú aj možnosť preplatenia výdavkov za zhotovenie energetického certifikátu.

Zdroj: materialicious.com

Zdroj: living-future.org

Aj keď novela zákona si našla podporu dostatočného počtu poslancov, kým nie je schválená, nová dotácia na úsporné domy je len „snom.“ Všetko ale nasvedčuje tomu, že ešte tento rok budeme môcť žiadať o peniaze, ktoré nám pomôžu s financovaním takýchto príbytkov.

Zdroj: SITA